Cum a ajuns cel mai banal medicament să fie un posibil tratament împotriva Covid-19

de: Ciprian Ioana
06 11. 2020

De când pandemia a cuprins aproape întreaga lume, specialiștii de peste tot caută soluții. Se lucrează la un vaccin, dar în paralel se testează și posibile tratamente care ar putea trata boala.

Se împlinește cam un an de când noul tip de virus și-a făcut apariția în China. E posibil să fie chiar mai mult, dacă iei în calcul și faptul că informațiile oficiale de acolo vin greu și aproape mai mereu sunt incomplete, intenționat sau nu. Între timp, se fac eforturi pentru dezvoltarea unui vaccin, dar se caută și cele mai bune tratamente.

Cercetătorii din Marea Britanie, de exemplu, testează teoria potrivit căreia cel mai banal medicament ar putea trata, de fapt, Covid-19.

E vorba de aspirină.

Aspirina, testată drept posibil tratament împotriva Covid-19

În cadrul unui studiu clinic realizat în Marea Britanie, aspirina va fi evaluată ca posibil tratament pentru COVID-19. Specialiștii vor să afle dacă acest medicament ar putea reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge la persoanele diagnosticate cu această boală.

Se știe că aspirina are proprietatea de a subţia sângele. Așa că specialiștii britanici pleacă de la această premisă în studiul lor.

„Există o justificare clară pentru a crede că aspirina ar putea fi benefică, şi este sigură, ieftină şi disponibilă pe scară largă”, a declarat Peter Horby, cercetător din cadrul studiului clinic.

El arată că pacienţii infectaţi cu noul coronavirus prezintă un risc mai mare de formare a cheagurilor de sânge din cauza trombocitelor (plachete sangvine) hiper-reactive, celule cu rol important în coagularea sângelui şi oprirea sângerării. Aspirina este un agent antiplachetar şi poate reduce riscul de formare a cheagurilor, se arată în studiul clinic denumit RECOVERY.

În ce constă experimentul din Marea Britanie

Experimentul e simplu: cel puţin 2.000 de pacienţi urmează să primească în mod aleatoriu 150 de miligrame de aspirină zilnic, împreună cu tratamentul obişnuit. Datele obţinute de la aceşti pacienţi vor fi comparate cu cele rezultate de la cel puţin alţi 2.000 de subiecţi care vor primi tratamentul standard pentru COVID-19.

Datorită proprietăţii de a subţia sângele, aspirina creşte riscul de sângerare internă, iar o doză prea mare administrată de-a lungul unei perioade extinse de timp a fost asociată cu afectarea rinichilor, notează Reuters. Printre alte tratamente testate în cadrul studiului clinic RECOVERY se numără antibioticul comun azitromicină şi cocteilul din anticorpi de sinteză al companiei Regeneron, care a fost utilizat pentru tratarea simptomelor COVID-19 ale preşedintelui american Donald Trump.

Și aspirina, dacă studiile au rezultate bune, mai are un avantaj. Spre deosebire de Remdesivir, spre exemplu, aspirina este un medicament generic, ceea ce înseamnă că este un tratament mult mai ieftin.